PRISTUP INFORMACIJAMA

Registar informacija

Vodič za pristup informacijama

Zahtjev za pristup informacijama 

Stručni saradnik za pristup informacijama

tel. ++387/ 37 / 224-224  lok.124

mail:

pristupinformacijama@mupusk.gov.ba

RPZ-Rad policije u zajednici

POLICIJSKA AKADEMIJA

TV CAZIN

Dan policije 2017

Dodjela zlatne policijske značke

MUPUSK VJEZBA

RTV USK DNEVNIK POLICIJSKA AKADEMIJA 20 12 2017

Druga „Medal Parade“ Policijskog kontingenata Bosne i Hercegovine u Južnom Sudanu

Policajci Bosne i Hercegovine služe u Misijama podrške mira zadnjih 13 godina te od 2000 godine participiraju u Mirovnim Misijama Ujedinjenih Nacija u Istočnom Timoru, Liberiji, Haitiju, Cipru, Sudanu i sad u Južnom Sudanu.  

U Južnom Sudanu prisutni su od samog početka, odnosno uspostavljanja Mirovne Misije UN-a u ovoj državi. Rame uz rame sa kolegama iz cijeloga svijeta nastoje pomoći ovoj napaćenoj zemlji i narodu u izgradnji demokratskog društva i zemlje sa punom vladavinom ljudskih prava.

Od zemlje koja je poslije rata imala Mirovnu Misiju UN-a i kada je policija u BiH bila ta koja je savjetovana i trenirana od strane Međunarodnih policijskih snaga UN-a, BiH policija je stasala i sad ima potpuno drugu ulogu, a to je da bude savjetodavac i mentor policajcima u zemljama gdje je to potrebno.

05 Novembra  u glavnom gradu Južnog Sudana – Juba, u sjedištu UN-a pripadnici BiH policijskog kontingenta prisustvovali su svečanosti dodjele Medalja UN-a za uspješno sudjelovanje u Misiji podrške miru u Južnom Sudanu. U stroju za dodjelu medalja toga dana ponosno je stajalo sedam policajki i trideset tri  policajca iz cijele Bosne i Hercegovine, a među ostalima i tri policajca iz MUP-a USK - Ale Šiljdedić, Smajić Mirsad i Dalibor Srabović.

U razgovoru sa Šiljdedić Alom jednim od tri naša policajca u Južnom Sudanu saznali smo:

„To je izuzetna čast i poseban osjećaj ponosa pogotovo kad čuješ zvanični govor Policijskog komesara UN Policije u Južnom Sudanu Dr Frederick Yiga, koji je posebno zahvalio svim dosadašnjim BiH policajcima koji su služili u UN Misiji. Prema njegovim riječima BiH policajci su jedna od najvažnijih karika UN Policije u Južnom Sudanu koji su nosioci nekoliko veoma važnih projekata u razvoju policijske organizacije Južnog Sudana. Profesionalnost, inovativnost i marljivost BiH policajca prema njegovim riječima nisu jedine odlike koje ih krase. Veoma važna činjenica, posebno u situaciji kad BiH policajci surađuju sa kolegama iz još najmanje 33 zemlje, jeste da su Bosanci i Hercegovci odlično prihvaćeni kao kolege i prijatelji od svih te da nije bilo zabilježenog niti jednog ozbiljnijeg incidenta vezano za BiH kontingent“.      

 

 

Dan policije 2017

WebM@il

Policijska misija

POTRAGE

Turn back crime

Historija web-a

Video arhiva

Prijavljeni

Ko je na portalu: 190 gostiju i nema prijavljenih članova