PRISTUP INFORMACIJAMA

Registar informacija

Vodič za pristup informacijama

Zahtjev za pristup informacijama 

Stručni saradnik za pristup informacijama

tel. ++387/ 37 / 224-224  lok.124

mail:

pristupinformacijama@mupusk.gov.ba

RPZ-Rad policije u zajednici

POLICIJSKA AKADEMIJA

TV CAZIN

Dan policije 2017

Dodjela zlatne policijske značke

MUPUSK VJEZBA

RTV USK DNEVNIK POLICIJSKA AKADEMIJA 20 12 2017

Saopćenje za medije operativnog štaba O.A. „Migrant“, a u vezi zabrane ulaska migranata na područje USK-a

Uprava policije MUP-a USK-a je dana 03.08.2018. godine zaprimila Zahtjev za postupanje od strane Premijera USK-a broj 03/1-49-8948-1/18 kojim se traži od Uprave policije MUP USK-a da na svim ulaznim tačkama na USK-a vrše punu kontrolu svih prevoznih sredstava kojima se vrši transport ilegalnih migranata na području USK-a te da se svim vozilima u kojima se takva lica otkriju zabrani ulazak i transport teritorijom Kantona, kao da se istima naredi vraćanje na polaznu tačku.

 

            U vezi navedenog zahtjeva dana 03.08.2018. godine zasjedao je Operativni štab Uprave policije MUP USK-a vezano za operativnu akciju „Migrant“ koji tim povodom obavještava javnost o sljedećem:

            Uprava policije MUP USK-a      od januara 2018. godine provodi sve operativno-taktičke mjere i radnje koje se tiču nastale „migrantske krize“ na području Unsko-sanskog kantona, a u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima i nadležnostima policijskog organa.

            S tim u vezi posebno je potrebno naglasiti da:

 - Zakon o strancima između ostalog regulira odnose u poslovima prihvata stranaca i stavljanja istih pod nadzor, te jasno definira državnu nadležnost i organe koji su nosioci svih poslova kada su u pitanju stranci, kao i da predmetni zakon niti u jednom slučaju u poslovima sa strancima ne prenosi nadležnost sa državnog nivoa na lokalne nivoe vlasti.

-  Zakon o strancima i Zakon o azilu izričito naglašavaju slobodu kretanja svim strancima koji su u procesu priznavanja izbjegličkog statusa ili dodjeljivanja azila (član 8. Zakona o strancima i član 10. Zakona o azilu), te zbog navedenih zakonski odredbi nije moguće provoditi politiku nasilnog ograničavanja kretanja niti zabranu ulaska takvih lica na teritoriju USK-a.    

- Isto tako pravo na slobodu kretanja može se djelomično ili potpuno ograničiti samo pod uvjetima propisanim Zakonom o strancima (član 118 – Određivanje nadzora) i Zakonom o azilu (član 66 – Razlozi i način ograničenja kretanja), a što je u isključivoj nadležnosti Ministarstva sigurnosti BiH, odnosno Službe za poslove sa strancima.

- Ukoliko bi se i dalje insistiralo na strožijem postupanju u „migrantskoj krizi“ bilo bi potrebno izraditi izmjene i dopune navedenih zakona u pogledu strožijeg ograničenja kretanja ili na nivou Unsko-sanskog kantona usvojiti zakon koji bi dao određene ovlasti Upravi policije MUP USK-a te decidno regulirao način postupanja u vezi ove tematike. 

               Naglašavamo da policijski službenici Uprave policije MUP USK-a od početka pristizanja stranaca poduzimaju sve operativno-taktičke mjere i radnje u skladu sa važećim zakonskim propisima kako bi što više ublažili posljedice migrantske krize, a svi oni stranci koji se ne pridržavaju zakona i drugih propisa Bosne i Hercegovine bili adekvatno sakcionisani.

             O svemu navedenom je pismeno upoznat i Premijer Unsko-sanskog kantona dopisom broj 05-04-05-67/18 od dana 03.08.2018. godine.

 

Dan policije 2017

WebM@il

Policijska misija

POTRAGE

Turn back crime

Historija web-a

Video arhiva

Prijavljeni

Ko je na portalu: 23 gostiju i nema prijavljenih članova